یکی از مهمترین مباحثی که در تحلیل تکنیکال وجود دارد و میتوان گفت تقریبا کسی در دنیا نیست که از آن استفاده نکند مبحث سطوح حمایت و مقاومت میباشد. بسیاری از افراد کل استراتژی معاملاتیشان را بر مبنای سطوح حمایت و مقاومت پیاده سازی میکنند. حتی اگر روش شما بر مبنای این سطوح نباشد نیز باز هم آنها را برای قرار دادن حد سود و یا حد زیان در نظر خواهید گرفت.
.
کاربرد سطوح حمایت و مقاومت حتی بعد از شکسته شدن آنها نیز ادامه دارد. در واقع بعد از شکسته شدن این سطوح، از قاعده تبدیل سطح یا همان COP در انجام معاملات استفاده میشود. اگر با سطوح COP آشنا نیستید میتوانید این مطلب را در طلاچارت مطالعه کنید.
.
اما گاهی اوقات پس از شکسته شدن یک سطح و پولبک قیمت به آن، تبدیل سطح انجام نمیشود و یا به آن شکلی که ما انتظار داریم در جهت مدنظر حرکت قیمت ادامه نمییابد. در این شرایط قیمت به زیر سطح شکسته شده برگشت میکند و مستعد ایجاد یک Fakeout یا همان شکست جعلی میباشد.
.
رخ دادن یک فیک آوت خبر خوبی برای “تریدرهای شکستی (Breakout Traders)” و یا تریدرهایی که بعد از پولبک معامله خود را اجرا کردهاند نیست و اگر حد زیان خود را در جای مناسبی قرار نداده باشند به احتمال زیاد متحمل ضرر خواهند شد.
.
در ادامه با دو حالت شکل گیری فیک آوتها آشنا خواهید شد.
همانطور که در این تصویر مشاهده میکنید، در اینجا شاهد یک حرکت رفت و برگشتی در سطح مشخص شده هستیم. در واقع قیمت چه در زمان شکست و چه در زمان برگشت هیچ توجهی به این سطح نداشته و کاملا آن را نادیده گرفته است.
.
در حالت بعدی میبینیم که قیمت در زمان پولبک به سطح شکسته شده واکنش داده اما در ادامه حرکت در جهت شکست ناکام مانده است.
.
در هر دو مورد بالا یک Fakeout رخ داده است و اکنون میتواند یک موقعیت معاملاتی را برای ما ایجاد کند.
.
رخ دادن یک فیک آوت چه مفهومی دارد؟
زمانی که قصد داریم از یک ابزار یا روش معاملاتی استفاده کنیم، باید ماهیت آن را نیز درک کنیم. باید بدانیم که به چه دلیل از آن روش یا ابزار استفاده میکنیم. زمانی که چنین دیدگاهی داشته باشیم، قطعا معاملات منطقیتری نیز انجام خواهیم داد.
.
مفهوم فیک آوت این است که قیمت از یک سطح حمایت یا مقاومت بر اثر نوساناتی که غالبا توسط بانکها و موسسات ایجاد میشوند عبور کرده است. در واقع یک عبور جعلی و فاقد اعتبار! دلیل انجام این کار چیست؟ فریب معاملهگران و ایجاد جریان نقدینگی (Liquidity) جهت فعال کردن بیشتر سفارشات.
حالا با یک مثال درک این موضوع را برای شما سادهتر خواهیم کرد. با طلاچارت همراه باشید…
.
فرض کنید شما یک بانک هستید و میخواهید مقدار بسیار زیادی از سرمایهای که در اختیار دارید را روی اونس طلا در جهت پوزیشن فروش وارد بازار کنید. خب با یک محاسبه ساده متوجه خواهید شد که نمیتوانید به یک باره این حجم سنگین از سرمایه را وارد بازار کنید. چرا؟ چون اگر چنین سرمایه سنگینی را وارد بازار کنید، قیمت به سرعت پایین رفته و موقعیت مناسب برای فروش در قیمتهای بالاتر از دست خواهد رفت. بنابراین حاشیه سودتان کم خواهد شد و این اصلا خوب نیست!
.
بنابراین روش بهتر این است که تریدرها را با یک حرکت جعلی فریب دهید. برای انجام این فریب باید کاری کنید که تریدرها ترغیب شوند و قیمت را بالا ببرند. پس بازی “ترس و امید” را شروع میکنید!
در تصویر بالا مشاهده میکنید که قیمت ۴ بار با برخورد به یک سطح مقاومتی دچار افت شده و در نهایت با یک کندل نسبتا قوی از سطح مدنظر عبور کرده است.
.
در اینجا از منظر جریان سفارشات دو اتفاق رخ میدهد.
- تریدرهایی که بر اساس این سطح مقاومتی پوزیشن فروش گرفتهاند با کندل صعودی که شکل گرفته است حد ضررشان فعال شده و از بازار بیرون افتادهاند. همانطور که میدانید برای بستن یا اصطلاحا آفست کردن یک معامله فروش باید یک معامله خرید اجرا شود. در واقع وقتی حد ضرر فروشندگان فعال شده است مانند این است که یک معامله خرید اجرا شده باشد. بنابراین یک فشار خرید پس از استاپ خوردن فروشندگان ایجاد شده است.
- بعضی از معاملهگران که به بریک آوت تریدرها معروف هستند با دیدن این کندل صعودی قوی موقعیت را مناسب میبینند و به امید ادامه حرکت صعودی پوزیشن خرید میگیرند. پس یک فشار خرید دیگر نیز در اینجا ایجاد میشود.
.
خب چه چیزی بهتر از این فشارهای خرید برای بانکهایی که میخواهند پوزیشنهای فروش سنگین خود را وارد بازار کنند؟! در واقع با ایجاد یک کندل صعودی قوی و عبور از سطح مقاومتی (فریب دادن تریدرها) به راحتی نقدینگی لازم برای اجرای سفارشات فروش خود را بدست آورند.
.
حالا وقت وارد کردن ضربه نهاییست…
بانکها سفارشات فروش سنگین خود را در بازار اجرا میکنند. قیمت پایین میرود و دست و پای بریک آوت تریدرها شروع به لرزیدن میکند. بعضی از آنها برای جلوگیری از ضرر بیشتر پوزیشنهای خرید خود را میبندند. بستن این پوزیشنهای خرید همانا و ایجاد فشار فروش همان! بعضی دیگر از بریک آوت تریدرها حد ضرر خود را زیر همان مقاومت شکسته شده قرار دادهاند. وقتی قیمت پایین و پایینتر میرود حد ضرر آنها نیز اجرا شده و باز هم فشار فروش ایجاد میشود. از طرف دیگر سایر افراد با دیدن برگشت قیمت به زیر سطح مقاومتی متوجه میشوند که شکست نامعتبر بوده و آنها نیز پوزیشن فروش میگیرند تا از ادامه حرکت نزولی سود بیشتری ببرند.
عملیات بانکها برای فریب دادن تریدرها با موفقیت انجام شد!
.
حالا که به ماهیت فیک آوت و فعل و انفعالات انجام شده در این پروسه نسبتا پیچیده پی بردید اکنون زمان آن رسیده است که ببینیم چگونه باید از این فیک آوتها در معاملات خودمان استفاده کنیم.
یک بار دیگر کمی بالاتر رفته و مفهوم فیک آوت را مرور کنید. در آنجا گفتیم که بانکها یک فریب را در بازار ایجاد میکنند تا بتوانند قیمت را از یک سطح حمایتی یا مقاومتی عبور دهند تا معاملهگران را به دام بیاندازند. این بدان معناست که سطح مدنظر معتبر بوده و صرفا یک حرکت جعلی باعث عبور قیمت از آن شده است. بنابراین سطح مذکور به احتمال بیش از ۹۰% کماکان معتبر است.
.
ما هم از همین قاعده ساده استفاده کرده و مجددا روی همان سطح معامله میکنیم. در ادامه تصاویر سادهای از روش معامله بر اساس دو حالت فیک آوتها را مشاهده خواهید کرد.
و حالا مثالهایی از نمودار واقعی قیمت را مشاهده میکنیم.
در مثال بالا ما در محدوده باکس نارنجی که فیک آوت درون آن انجام شده است یک پوزیشن فروش گرفتهایم (دایره سبز). حد ضرر خود را با کمی فاصله بالاتر از سقف فیک آوت قرار میدهیم. خط سبز رنگ که حد سود اول ما میباشد در واقع آخرین کفی است که قبل از برگشت قیمت به سطح مذکور ایجاد شده است. باکس آبی رنگ نیز حد سود دوم میباشد.
.
در این مثال نیز قیمت بعد از مدت نسبتا زیادی به سطح فیک آوت رسیده است و نقطه شروع معامله، حد زیان و حد سودها نیز در تصویر قابل رویت است. باکسهایی که در این دو مثال مشاهده کردهاید نواحی مهمی میباشند که در دوره استراتژی پرایس اکشن طلاچارت به طور کامل در مورد آنها توضیح دادهایم.
.
و حالا یک مثال از فیک آوتی که منجر به صعود قیمت شده است.
در این تصویر شاهد یک سطح حمایتی با سه برخورد قیمت بودهایم. اما این سطح با یک کندل شکسته شده است. پس از شکست سطح و دقیقا در کندل بعدی یک کندل صعودی بسیار بزرگ شکل گرفته و قیمت را به بالا سطح شکسته شده برگشت داده است. در ادامه با رسیدن مجدد قیمت به این سطح وارد پوزیشن خرید خواهیم شد. حد ضرر و حد سود نیز در تصویر مشخص شدهاند.
.
در همین تصویر یک فیک آوت دیگر نیز به وضوح قابل مشاهده است. آیا میتوانید آن را پیدا کنید؟ 😉
برای مشاهده فیک آوت مذکور روی این لینک کلیک کنید.
.
نکاتی که بهتر است بدانیم!
.برای قرار دادن حد سود میتوان از روش محاسبه نسبت ریسک به سود یا اصطلاحا R/R نیز استفاده کرد. به عنوان مثال فرض کنید معاملهای را بر اساس فیک آوت اجرا کردهاید و حد ضرر آن ۵۰ پیپ میباشد. بنابراین با یک ضرب ساده میتوانید نسبتهای ریسک به سود را بدست آورده و حد سودتان را بر اساس آنها اعمال کنید.
به عنوان مثال اگر ۵۰ پیپ حد ضرر داشته باشیم:
- حد سود اول ۵۰ پیپ سود است (R/R = 1:1).
- حد سود دوم ۱۰۰ پیپ سود است (R/R = 1:2).
- حد سود سوم ۱۵۰ پیپ سود است (R/R = 1:3).
و الی آخر…
البته نیازی نیست که کل معامله خود را در همان حد سود اول ببندید. در زمان رسیدن قیمت به حد سود اول میتوانید ۵۰% پوزیشن را ببندید و حد ضرر را به نقطه ورود انتقال دهید. اصطلاحا به این کار Risk Free یا Break Even کردن پوزیشن میگویند تا دیگر خطری ما را تهدید نکند. حالا میتوانید صبر کنید تا قیمت به حد سودهای بعدی برسد و سود بیشتری کسب نمایید.
.
یکی از بهترین الگوهایی که بر اساس ساختار فیک آوتها در بازار بوجود میآید الگوی QM میباشد که قبلا در طلاچارت به صورت مفصل در مورد آن توضیح دادیم. میتوانید مطلب مربوط به الگوی QM را از اینجا بخوانید.
.
هرچقدر فیک آوت حالت رفت و برگشتی سریعتری داشته باشد حالت بهتری برای انجام معامله خواهد داشت. فیک آوتهایی که مدت زمان زیادتری را بعد از انجام شکست در بالا یا زیر سطح مدنظر میمانند از کیفیتشان کاسته میشود.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.