روزنامه فرصت امروز به نقل از ایرنا به بررسی ده عامل اخلال در بازار ارز پرداخته است.
۱- تشدید مقررات مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم از سوی گروه ویژه اقدام مالی (FATF) که منجر به آسیب دیدن مقطعی روابط تجاری بین ایران و چین شده است.
۲- اقدام امارات متحده عربی در اخذ مالیات از صرافیها و کارگزاریها از ابتدای سال ۲۰۱۸. با اجرای این قانون هزینه حوالی ارزی برای صرافیهای ایرانی که مراودات مالی با دوبی داشتند افزایش یافته و حتی با اخلال روبرو شده است. این اخلال باعث در روند ورود اسکناس دلار به بازار شده است.
۳- ناآرامیهای دی ماه سال ۹۶. این ناآرامیها باعث بروز ترس در بین برخی افراد از آینده شد و آنها نیز ترجیح دادند که سرمایه خود را به دلار تبدیل کرده تا به این شکل ارزش سرمایهشان را حفظ کنند. این مورد با موعد تسویه حساب شرکتها با طرفهای خارجی در پایان سال میلادی باعث افزایش تقاضا در بازار شد.
۴- تراز تجاری منفی سال گذشته. در سال گذشته تراز تجاری ایران منفی ۷۰/۳۷۱ میلیارد دلار بوده است و این نشان میدهد که کشور ما واردات بسیار بیشتری نسبت به صادرات داشته است. بنابراین ارز بیشتری برای واردات از کشور خارج شده است.
۵- سیاست سرکوب ارزی. با پایین نگه داشتن نرخ ارز و جلوگیری از تعدیل آن به تناسب مابهالتفاوت نرخ تورم داخلی و خارجی، فنر قیمت در حوزه ارز جمع میشود و ممکن است به یکباره رها شود.
۶- حجم بالای نقدینگی. تزریق ۱۲۵ هزار میلیارد ریال نقدینگی به جامعه در ماههای آبان و آذر باعث تاثیر بر بازار ارز شد. البته بانک مرکزی تلاش کرد تا با افتتاح حساب سپرده ارزی، ریالی و پیش فروش سکه ضرب این نقدینگی را بگیرد اما مردم ترجیح دادند تا پول خود را برای گرفتن ۲۰% سود در بانکها سپرده گذاری کنند.
۷- دلالان، سفته بازان و صرافیهای غیرمجاز. نیروی انتظامی با دستگیری برخی از این افراد سعی در کنترل اوضاع کرد. اما باز هم قدرت سایر عوامل باعث شد تا نوسانات سنگین قیمت از ابتدای امسال به بازار برگردند و قیمت دلار را به بالای ۶۰۰۰ تومان برسانند.
۸- انجام معاملات صوری از طریق شبکه شتاب. به دلیل آنکه تسویه حساب در شبکه بانکی در سیستم شاپرک چند بار در روز انجام میشد، گردش پول نیز بالا بود و از این روز فرد بی آنکه ارزی خریداری کند، آن را به فرد دیگری میفروخت. بانک مرکزی برای مقابله با این روش، تسویه حساب را ۲۴ ساعته کرد تا سرعت گردش پول در جامعه مدیریت شود!
۹- قاچاق ارز. گفته شده است که در زمان بروز نوسانات اخیر، ارزهای مورد نیاز به مقصد سلیمانیه عراق و دوبی قاچاق میکردهاند تا از طریق حواله این ارزها سود بیشتری عایدشان شود. البته در این میان صحبتهایی از سوی سیف در مجلس و حسام الدین آشنا در توییتر انجام شد که نقش امارات و عربستان سعودی در این قضیه را مهم میدانستند.
۱۰- ورود برخی نهادها به بازار ارز در بهمن ماه. ورود بنگاههای بزرگ که برای تامین مواد اولیه خود نیاز به ارز داشتند و از ترس افزایش قیمت اقدام به خرید ارز کردند، باعث افزایش قیمت شد.
توجه داشته باشید که مطالب بالا صرفا خلاصه شده مطلبی از روزنامه فرصت امروز بوده است و ما تاکیدی بر درستی یا نادرستی آنها نداریم.
منبع: روزنامه فرصت امروز، شماره ۱۰۳۹، صفحه ۴
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.