زمانی که یک سطح شکسته می شود، معمولا بعد از آن شاهد یک حرکت برگشتی به آن سطح خواهیم بود که به این حرکت “پولبک” (Pullback) یا “ریتست” (Retest) گفته می شود. زمانی که این حرکت برگشتی انجام میشود، اتفاقی رخ می دهد که باعث برگشت قیمت از سطح شکسته شده می شود. به منظور طرح یک مثال، فرض میگیریم که یک سطح حمایتی شکسته شده است و اکنون در پروسه پولبک قرار داریم.
۱- خریدارانی که به امید حمایت شدن قیمت در سطح حمایتی اقدام خرید کرده اند، اکنون از موقعیت های خود با زیان ناچیز خارج می شوند.
در واقع بعضی از افراد به امید اینکه سطح حمایتی دوباره قیمت را به سمت بالا هدایت می کند، پوزیشن خرید میگیرند اما سطح شکسته می شود. اکنون این افراد در یک موقعیت زیانده گیر کرده اند و زمانی که پولبک انجام میشود، این افراد از پوزیشن های خرید خود که وارد ضرر شده بود، با زیان اندک یا صفر خارج می شوند. مسلما در هر بازار برای خروج از پوزیشن خرید، باید یک دستور فروش اجرا شود. همین دستورات فروشی که برای بسته پوزیشن های خرید به کار میرود، باعث افت قیمت پس از انجام پولبک خواهد شد.
۲- افراد که منتظر شکست سطح حمایتی بوده اند، در قیمت بهتری وارد بازار خواهند شد.
یکی از بهترین انواع ورود در بازار، ورود در زمان پولبک می باشد چرا که اگر اگر هنگام بریک آوت و پس از تثبیت کندل وارد بازار شویم، معمولا ریسک به ریوارد خوبی نصیبمان نخواهد شد و حتی ممکن است در دام بریک آوت های جعلی (Fakeout) گرفتار شویم. بناربراین خیلی از افراد هم سعی می کنند در زمان پولبک پوزیشن گیری کنند. بنابراین این دسته از افراد نیز با پوزیشن های فروش خود باعث افزایش فروش بر قیمت می شوند.
۳- افرادی که در زمان شکست سطح حمایتی پوزیشن گرفته اند، حجم پوزیشن های فروش خود را افزایش می دهند.
بعضی از افراد نیز بریک آوت تریدر هستند و با این تفاوت که همه حجم پوزیشن مدنظرشان را در زمان بریک آوت وارد بازار نمیکنند و منتظر میمانند که اگر قیمت پولبکی انجام داد، مابقی حجم خود را در قیمت بهتری وارد بازار کنند. در این حالت هم ریسک را کاهش داده اند و هم حاشیه سود افزایش پیدا می کند.
اما پولبک های مناسب چه نوع پولبک هایی هستند؟
حالتی که حرکت پولبک انجام می شوند نیز حائز اهمیت می باشد. گاهی اوقات بازار یک سطح را میشکند و پولبک خطرناکی انجام می دهد که زیاد برای پوزیشن گیری مناسب نمی باشد.
بهترین نوع پولبک حالتی است که به شکل ضعیف و کندی انجام شود. اصطلاحا به این حرکات Compression گفته می شود. در واقع ما یک سطح داریم که با یک یا چند کندل قدرتمند شکسته می شود. اکنون پولبکی که به سمت این سطح انجام می شود اگر حالت ضعیف و فشرده ای داشته باشد، در وضعیت مناسبی برای ترید قرار خواهیم داشت.
در تصاویر زیر حالت ساده پولبک های ضیعف را مشاهده می کنید.
و حالا مثال هایی در بازار واقعی!
انواع پولبک
سه نوع کلی برای پولبک ها داریم که عبارتند از:
- پولبک عادی یا Normal Pullback: این پولبک ها کاملا نرمال بوده و دقیقا به سطحی که شکسته شده است واکنش نشان داده و در جهت مدنظر حرکت می کنند.
- پولبک خارجی یا Outside Pullbak: این پولبک ها به سطح نرسیده به سطح مدنظر مسیر خود را در پیش گرفته و ادامه می دهند. البته دلیل آن نیز به خاطر وجود نواحی پر تراکم سفارشات در بازار می باشد که در حوصله این مقاله نمیگنجد.
- پولبک داخلی یا Inside Pullback: این پولبک ها مقداری خطرناک هستند چرا که احتمال وقوع یک فیک آوت را افزایش می دهند. اما اگر نشانه هایی از وجود یک سطح شکسته شده جاافتاده و یا نواحی پر تراکم سفارشات در ناحیه داخلی داشته باشیم، می توان از آنها به خوبی استفاده کرد.
تصویر ساده مربوط به انواع پولبک ها را در دو حالت شکست صعودی و نزولی مشاهده می کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.