زمانیهایی هستند که دیدن جزئیات بیشتر میتوانند منجر به تفسیرهای بیشتر و متنوعتری شوند. اما مواقعی نیز وجود دارند که مشاهده اطلاعات بیشتر، معادل نگاه کردن به هیچ چیز خاصی نیست.
نگاهی به نمودار زیر که مربوط به قراردادهای آتی الوار میباشد بیاندازید.
.
از آنجایی که در این نمودار دو حرکت بزرگ بیشتر نداریم، تفسیر و تحلیل آن ساده به نظر میرسد. یک روند صعودی تند و تیز و سپس یک روند نزولی بلند مدتتر که در میانه راه یک اصلاح ۵۰% (بر اساس سطوح فیبوناچی) داشته است.
.
اما به دلیل اینکه نمودارهای خطی اطلاعاتی مانند قیمت آغازین (open)، بالاترین قیمت (High)، پایینترین قیمت (Low) و همچنین گپهایی که ممکن است رخ دهند را نمایش نمیدهد، بنابراین این نمودار برخی اطلاعات حیاتی را فیلتر میکند که ممکن است در روند تصمیم گیری معاملهگر بسیار مهم باشند.
.
اگر مجبور باشید که با نمودارهای خطی ترید کنید، بسیار مشکل خواهد بود که تمایلات بازار را درک کنید. همچنین میتوان گفت که تقریبا غیر ممکن است که بتوانید نقاط ورود و خروج را بر اساس سطوح حمایت، مقاومت و اصلاحهای قیمتی با جزئیات دقیق پیدا کنید.
.
حالا بیایید همان نمودار قبلی را این بار در حالت کندلی ببینیم تا جزئیات بیشتری از فعل و انفعالات قیمت را درک کنیم.
حالا میتوانید قیمت آغازین، بالاترین قیمت، پایینترین قیمت و قیمت پایانی هر روز از معاملات آتی الوار را ببینید. شما میتوانید ببینید که در چه روزهایی بازار صعودی یا نزولی بوده است.
با نگاهی به گذشته ساده است که روند اصلی را پیدا کنیم. اما تصور کنید که باید بر اساس روند بعد از هر کندل تصمیم گیری کنید (به دنبال هر کندل صعودی یک کندل نزولی شکل گرفته است). اگر به سادگی سقف و کفها را دنبال کنید (ارزیابی روند بر اساس الگوی ۱۲۳)، ممکن است که دنبال کردن حرکات آسان باشد.
اما چه میشد اگر میتوانستید تمایلات یک روند را با استفاده از نموداری که روند اصلی را بوسیله محاسبه میانگین Open، High، Low و Close قیمت بدست میآورد تایید میکردید؟ و همچنین چه میشد اگر جهت تمایلات قیمت (صعود یا نزولی بودن) توسط رنگها و به شکل منظمی نمایش داده میشد؟
نموداری مانند تصویر زیر!
.
تفاوتی که این نمودار با دو نمونه قبلی یعنی چارتهای کندلی و خطی دارد، در دو کلمه نهفته است؛ جزئیات و وضوح!
- این نمودار جزئیات بسیار بیشتری نسبت به نمودار خطی را ارائه میکند (هرچند که به اندازه چارت کندلی نیست).
- اما از لحاظ تحلیل روند، وضوح بسیار بیشتری نسبت به چارت کندلی دارد (اما نه به اندازه نمودار خطی).
.
این دو مورد از مشخصات مفید نمودارهای “هیکین آشی (Heikin Ashi)” میباشند.
.
خواندن نمودارهای هیکین آشی
بیاید نمودارهای کندلی و هیکین آشی را از لحاظ نمایش اطلاعات مربوط به فعل و انفعالات قیمت با یکدیگر مقایسه کنیم.
نمودار کندلی بالا تبدیل به نمودار زیر میشود که هیکین آشی میباشد.
ظاهرا روند حرکت قیمت در نمودار هیکین آشی بسیار واضحتر است!
اما برای اینکه متوجه شویم که نمودار هیکین آشی چگونه اطلاعات را فیلتر میکند تا دید واضحتری از روند را به ما بدهد، بهتر است ببینیم که فرمول این نمودار به چه صورتی است.
.
محاسبات هیکین آشی
قیمت آغازین یا همان Open به صورت زیر محاسبه میشود:
اوپن = (اوپن کندل قبل + کلوز کندل قبل) تقسیم بر ۲
.
بالاترین قیمت یا همان High به صورت زیر محاسبه میشود:
های = بالاترین قیمت های، اوپن یا کلوز
.
پایینترین قیمت یا همان Low به صورت زیر محاسبه میشود:
لو: پایینترین قیمت لو، اوپن یا کلوز
.
قیمت پایانی یا همان Close نیز به صورت زیر محاسبه خواهد شد:
کلوز: (اوپن + های + لو + کلوز) تقسیم بر ۴
.
توجه داشته باشید که عملیات نرم کردن حالت نمودار به دلیل میانگین گیری از سطوح مختلف قیمت میباشد. این بدان معناست که تحرکات واقعی قیمت در همان محدوده رخ میدهند.
.
هشدار
برای تریدرهای روزانه (بین روزی) که حرکات بین روزی قیمت را ترید میکنند ممکن است مسائلی بوجود بیایند. چرا که آنها باید منتظر تکمیل شدن یک کندل بمانند و این تاخیر ممکن است باعث بروز مشکل در تصمیم گیری برای معاملهگران بین روزی شود.
.
استفاده از هیکین آشی
شما دقیقا به همان روشی که از چارتهای کندلی استفاده میکردید میتوانید از چارتهای هیکین آشی نیز استفاده کنید. تنها تفاوتی که وجود دارد این است که نمودار به شکل نرمتری نمایش داده میشود تا تمایلات حرکتی بازار به شکل سادهتری منعکس شوند.
.
به مانند نمودارهای کندلی میتوانید از الگوهای قیمتی نیز در نمودارهای هیکین آشی نیز استفاده کنید اما دید شما به دلیل هماهنگی بیشتر در رنگ کندلها بهتر خواهد شد. در واقع کندلهای برگشتی را بهتر و گاها دقیقتر به شما نشان میدهد.
.
نمودار کندلی سنتی
نمودار هیکین آشی
به عنوان مثال در نمودار بالا ممکن است که رنگبندی کندلها در تشخیص الگوی کف V و بریکآوت (شکست) نقطه ۱ منجر به واضحتر شدن حرکت قیمت شده باشد.
.
همچنین تشخیص سوئینگ کف در نقطه شماره ۲ واضحتر است. تشخیص الگوی کنج صعودی در قسمت شماره ۳ نیز سادهتر شده است چرا که نمودار نویزهای کمتری نسبت به حالت کندلی دارد.
.
اصلاح ۳۸٫۲ درصدی در نقطه ۴ به مانند نمودار کندلی واضح است. اما تفاوت در نقطه ۵ است. در نمودار کندلی پس از بریک آوتی که در نقطه شماره ۵ بوجود آمده است شاهد شکل گیری کندلهایی هستیم که ممکن است نشانه ضعف قدرت حرکت قیمت در نظر گرفته شوند. اما در نمودار هیکین آشی نشانی از ضعف قیمت پس از بریک آوت دیده نمیشود.
.
حالا نگاهی به نمودار قراردهای آتی گندم داشته باشیم تا ببینیم که چگونه نمودارهای کندلی و هیکین آشی میتوانند در تفسیر شما از حرکات قیمت موثر باشند.
.
نمودار کندلی
نمودار هیکین آشی
در نمودار هیکین آشی به دلیل رنگ بندی در بخشهای ۱ و ۳ وضوح بیشتری از حرکات را به ما ارائه میکند. هرچند که بخش ۲ نیز واضح است اما شامل حرکات خلاف جهت بیشتری میباشد.
.
حالا نوبت شماست که از خودتان بپرسید که آیا نمودارهای هیکین آشی دید واضحتری در معاملهگری به شما خواهند داد یا تنها باعث حواس پرتیتان خواهند شد!
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.