معاملات آتی، ابزاری نوین در بازار سرمایه
کسب سود دو طرفه از بازار
معامله نقره، زعفران پسته و زیره


بازار آتی چیست؟
خیلی از افرادی که به تازگی وارد بازار سرمایه شده اند اطلاعات دقیقی از بازار آتی کالا ندارند. در واقع منظور از این بازار، بازاری می باشد که فروشنده و خریدار یک کالا بر اساس یک قرارداد متعهد هستند که در یک زمان مشخص میزان تعیین شده ای از کالا را معامله کنند. این معامله باید بر اساس استاندارد ها و قیمت توافقی صورت گیرد، به این معنی که توافقات از قبل صورت می گیرند و تنها معاملات در آینده انجام خواهند شد.
شخصی را در نظر بگیرید که قصد خریداری کالایی را در دو ماه آینده دارد، زیرا در حال حاضر نمی تواند هزینه آن را پرداخت نماید. از طرفی ممکن است که در دو ماه آینده با افزایش قیمت کالا مواجه شود. یا شخصی را در نظر بگیرید که می خواهد در دو ماه آینده محصولات خود را عرضه کند و بفروشد اما دغدغه کاهش ناگهانی قیمت ها را دارد. در چنین مواردی به راحتی می توان از قرار داد آتی کالا استفاده نمود.
به موجب این قرار داد خریدار یا فروشنده می توانند در زمان حال کالایی را با قیمتی مشخص و تعیین شده معامله نمایند و در آینده پرداخت هزینه را انجام دهند. به بیانی دیگر با استفاده از این روش خریدار در زمان عقد قرار داد نیازی به پرداخت نخواهد داشت و فروشنده نیز لزومی ندارد که حتما در هنگام تنظیم قرار داد کالا را در اختیار داشته باشد.
بدون آنکه هزینه آن را در زمان عقد قرارداد پرداخت کنید و بدون آنکه اکنون آن کالا را داشته باشید میتوانید آن را بفروشید.
چه محصولاتی را می توان در بازار آتی کالا خرید و فروش نمود؟

نقره

زعفران نگین و پوشال

پسته

نقره
در بازار آتی کالا محصولات مختلفی مورد معامله قرار می گیرند که از جمله آن ها می توان به نقره، پسته، زیره، زعفران درجه یک (پوشال معمولی)، زعفران رشته ای بریده ممتاز (نگین) و … اشاره نمود.
فعالین بازار آتی کالا
به طور کلی افرادی که در این بازار مشغول به فعالیت هستند را می توان به سه دسته تقسیم بندی نمود.
- افرادی که می خواهند در آینده برای خرید کالا اقدام نمایند و در رابطه با افزایش قیمت آن نگران می باشند.
- افرادی که می خواهند در آینده کالاهای خود را بفروشند و دغدغه کاهش قیمت کالاها را دارند.
- افرادی که جز دو گروه ذکر شده نیستند و به عبارتی نه کالایی برای عرضه داشته نه قصد خرید کالا دارند و تنها می خواهند با تحلیل بازار و پیش بینی قیمت ها سود کسب نمایند.
مزایای بازار آتی کالا
بازار آتی کالا مزایای بسیاری دارد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.
پوشش ریسک
منظور از پوشش ریسک کاهش یا حذف ریسک حاصل از نوسانات قیمت است. در این بازار افراد بدون دغدغه افزایش یا کاهش قیمت به راحتی می توانند سرمایه گذاری نمایند.
معاملات با کارمزد کم
معاملات قراردادهای آتی در مقایسه با معاملات سهام دارای کارمزد خیلی کمتری هستند که این موضوع برای سرمایه گذاران بسیار اهمیت دارد.
برخورداری از اهرم مالی
از دیگر مزایای بازار آتی کالا می توان به برخورداری از اهرم مالی اشاره نمود. سرمایه گذاران بر اساس مکانیزم بازار آتی کالا باید درصدی از ارزش معامله را در هنگام ورود به قرارداد آتی بپردازند. این ویژگی موجب می شود که افراد بتوانند بدون آنکه مبلغی به اندازه ارزش کالا داشته باشند به معامله بپردازند.
بازاری دو طرفه
در این بازار اگر پیش بینی افزایش و یا کاهش قیمت به درستی صورت گیرد در هر دو صورت سود دهی خواهد داشت. این در حالی است که در معاملات سهام فقط از طریق افزایش قیمت می توان سود دریافت نمود. در واقع در بازار آتی کالا اگر سرمایه گذار تشخیص دهد که در آینده قیمت یک کالا کاهش می یابد اگر به موقع برای فروش آن اقدام کند می تواند سود به دست آورد.
تسویه حساب روزانه
در این بازار در جهت کاهش ریسک عدم ایفای تعهدات در پایان هر روز معاملاتی میزان سود و زیان سرمایه گذاران به طور کامل به حساب آن ها واریز می گردد. علاوه بر این مقداری از وجه تضمین لازم وجود دارد که از آن به عنوان حداقل وجه تضمین نام می برند، اگر مقدار زیان روزانه برابر با آن شود سرمایه گذار هشدار دریافت می کند تا به میزان اختلاف وجه تضمین لازم و حداقل وجه تضمین موجودی حساب خود را بیشتر نمایید.
وجه تضمین
حساب ودیعه تصمینی برای عمل به تعهدات
دریافت وجه تضمین اولیه به منظور جلب اطمینان طرفین از انجام به موقع تعهدات در نظر گرفته شده است. بر اساس این مکانیزم طرفین معامله باید حسابی به نام حساب ودیعه را نزد کارگزار یا بورس ایجاد کنند.
پرسش و پاسخ
قرارداد آتی کالا چیست؟
قرارداد آتی کالا قراردادی است که بر اساس آن خریدار متعهد می گردد تعداد مشخصی از کالا معامله شده را در زمان تعیین شده به همان قیمتی که در هنگام عقد قرار داد ذکر شده خریداری نماید. از طرفی در این قرار داد فروشنده نیز موظف است که در سر رسید تعیین شده کالا را به خریدار تحویل دهد. بر اساس این قرار داد هر یک از طرفین معامله موظف هستند مبلغی را به منظور تضمین انجام تعهد به حساب عملیاتی خود واریز نمایند.
آربیتراژ چیست و چگونه می توان از آن سود به دست آورد؟
منظور از آربیتراژ خرید و فروش هم زمان کالای مورد نظر به منظور کسب سود از اختلاف قیمت در بازار فیزیکی و آتی می باشد. هنگامی که در این دو بازار کالایی مشابه با قیمت های متفاوت عرضه شود سود آربیتراژ به دست خواهد آمد. به عنوان مثال هنگامی که یک فرد در بازار فیزیکی زعفران را خریداری می کند اما در بازار آتی با قیمت بالاتری به فروش می رساند از این اختلاف قیمت سود به دست خواهد آورد.
منظور از ویژگی اهرم مالی قراردادهای آتی چیست؟
بر اساس مکانیزم اخذ وجه تضمین از همان ابتدای ورود به قرارداد آتی که فقط معادل بخشی از ارزش قرار می باشد، سرمایه گذاران بدون آنکه نیاز باشد مبلغی را به اندازه ارزش معامله بپردازد می توانند با سرمایه ای کمتر به قرارداد آتی راه یابند و از بازدهی آن بهره مند شوند.
چگونه کد آتی خود را به کارگزاری دیگری منتقل کنم؟
دو حساب بانکی به منظور انجام معاملات آتی نیاز می باشد که یکی از آن ها حساب شخصی فرد جهت برداشت وجه و دیگری حساب به نام مشتری می باشد که در اختیار بورس کالا قرار دارد. در صورتی که فرد بخواهد در بانک ملت حساب باز نماید باید یک حساب کوتاه مدت عادی و یک حساب قرض الحسنه افتتاح کند سپس به یکی از شعب کارگزاری مقصد مراجعه کند. حساب کوتاه مدت را نمی توان برای استفاده شخصی به کار گرفت زیرا باید در اختیار بورس کالا قرار می گیرد. البته توجه داشته باشید که در صورت افتتاح حساب در بانک سامان نیاز است که ابتدا به کارگزاری مراجعه شود تا با دریافت نامه معرفی فرد بتواند حسابی در بانک سامان افتتاح کند.
چگونه کد آتی خود را به کارگزاری دیگری منتقل کنم؟
برای انتقال کد معاملاتی آتی نیاز است که فرد به کارگزاری مبدا مراجعه نماید و درخواست انتقال کد معاملاتی آتی دهد و سپس فرم درخواست را به یکی از شعب کارگزاری مقصد تحویل دهد.
وجه تضمین اولیه و حداقل وجه تضمین چیست؟
مکانیزم انجام معاملات آتی به این صورت است که باید مبلغی به عنوان وجه تضمین در حساب مشتری واریز گردد. با صورت گرفتن معامله و باز شدن موقعیت تعهدی این وجه در حساب مشتری بلوکه می گردد. حداقل وجه تضمین معادل ۷۰ درصد وجه تضمین اولیه می باشد که مشتری باید توجه داشته باشد میزان ضرر او به پایین تر از این مبلغ نرسد در غیر این صورت اخطاریه مارجین کال دریافت می نماید و باید موجودی خود را افزایش دهد.
با توجه به تغییرات روزانه قیمت دارایی پایه قرارداد آتی، آیا وجه تضمین تغییری می کند؟
قیمت های مبنای تسویه روزانه و ارزش معاملات به صورت روزانه دائما در حال تغییر هستند، از این رو وجه تضمین اولیه نیز باید تغییر کند. همچنین میزان سود یا زیان حاصل از قراردادها نیز محاسبه می گردد و به عنوان تسویه حساب روزانه Daily Settlement به حساب ودیعه فرد واریز می شود.
واریز وجه برای انجام معاملات به چه شکل است؟
پیش از آغاز معاملات نیاز است که مبلغ وجه تضمین به حسابی که در اختیار بورس قرار دارد واریز شود و بعد به سامانه آنلاین معاملات آتی مراجعه گردد و گزینه بروز رسانی حساب انتخاب شود.
چگونه وجه آزاد خود را برداشت کنم؟
در صورتی که فرد قصد داشته باشد وجه آزاد خود را از حساب در اختیار بورس برداشت نماید باید با برقراری تماس با شماره تلفن واحد آتی کالا درخواست وجه را مطرح نماید. با کلیلک بر روی گزینه بروز رسانی حساب پیش از برداشت وجه سامانه آنلاین به راحتی آخرین موجودی بانک را در معرض نمایش قرار می دهد.
مکانیزم تحویل کالا در قراردادهای آتی به چه صورت است؟
هنگامی که موعد قرارداد آتی نزدیک می شود بورس به فردی که دارای موقعیت فروش می باشد بازه زمانی را جهت تحویل اعلام می نماید که فرد موظف است در این مدت کالا را به خریدار تحویل داده و طبق قرارداد پول را از خریدار دریافت نمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.