۱۰ نکته مهم برای معاملهگران تازه کار
این روزها خیلی از افراد به فکر ورود به بازار و معاملهگری میافتند. دلایل آن نیز میتواند متفاوت باشد. هرچند بیشترین تاثیر در این طرز فکر جمعی را روند صعود بسیار قدرتمند بازار بورس دارد. رسانهها نیز با تبلیغات زیاد باعث میشوند تا افراد بیشتری به بازار علاقمند شوند. بعضیهای دیگر نیز سودآوری بالای آشنایان خود که مدتی قبل وارد بازار بورس شدهاند را میبینند و در این اوضاع نابسامان اقتصادی کشور سعی میکنند تا راه درآمد دیگری پیدا کرده و یا حداقل ارزش سرمایه خود را حفظ کنند.
.
“خب قطعا ورود به بازار ایده بدی نیست اما قبل از ورود باید نکاتی را بدانید که شاید در ادامه راه به شما کمک زیادی کنند.” در این مطلب قصد داریم تا ۱۰ نکته برای معاملهگرانی که به تازگی وارد بازار شدهاند را به شما بگوییم. پس با طلاچارت همراه باشید…
.
۱- با معاملهگری به صورت یک شغل و حرفه جدی برخورد کنید
معاملهگری یک شغل و حرفه است. در واقع بازی یا قمار نیست که برای سرگرمی آن را انجام دهید. با توجه به شرایط اقتصادی کشور ما و کاهش شدید ارزش پول ملی بهتر است حسابی مراقب سرمایه خود باشید. اگر قصد دارید بدون آموزش و معاملات هیجانی در بازار فعالیت کنید مطمئن باشید که در آخر یک بازنده کامل خواهید بود.
.
۲- دنبال راه میانبر نباشید
آن چیزی که در ابتدای کار باید آن را قبول کنید این است که هیچ میانبری وجود ندارد. خیلیها ممکن است دنبال راه ساده و سریعی برای بدست آورد پولهای زیاد باشند. یکی از میانبرها معمولا ریسک زیاد است که در ۹۹% موارد منجر به زیانهای سنگین و آسیبهای مالی و روحی فراوانی برای معاملهگر خواهد شد. در ادامه بیشتر در مورد ریسک در معاملات صحبت خواهیم کرد.
.
۳- حداقل ۵ سال زمان در نظر بگیرید
تبلیغات گول زنندهای مثل “در یک ماه معاملهگر شوید” یا “با شرکت در این دوره درآمد خود را چند برابر کنید” را دور بریزید. به طور ۱۰۰% مطمئن باشید که هیچکس با یک ماه کلاس رفتن یا دیدن چند فیلم در مدت زمان کوتاهی مثل چند هفته و چند ماه معاملهگر نخواهد شد. چرا گه اگر به این سادگی بود همه افراد شغل خود را رها میکردند و با چند کلیک ساده در طول روز پول زیادی بدست میآوردند.
اگر از افراد با تجربه بپرسید، همه آنها به شما خواهند گفت که مدت زمان لازم برای اینکه یک معاملهگر پخته و حرفهای شوید چند سال میباشد. بنابراین شما حداقل روی ۵ سال حساب باز کنید. نکتهای که باید بدانید این است که این مدت زمان ارتباط چندانی با هوش شما نیز ندارد. چرا که باید در بازار باشید و شرایط متفاوتی که در طی زمان بوجود میآید را طی کنید تا تجربه لازم را بدست بیاورید.
بنابراین علاوه بر اینکه باید روی مهارتها تحلیل تکنیکال و خواندن حرکات قیمت کار کنید، بایستی مدت زمانی نیز بگذرد تا تجربه شما نیز بیشتر و بیشتر شود.
.
۴- معاملات خود را مجددا بازبینی و آنالیز کنید
یک جمله معروف در معاملهگری (و کلا زندگی) وجود دارد که میگوید “باید از اشتباهات خود درس بگیریم“. حالا یک سوال از شما میپرسیم: آیا ۱۰ معامله آخری که انجام دادهاید را به خاطر میآورید؟
.
اگر پاسختان نه میباشد باید بدانید که مسیر اشتباهی را در پیش گرفتهاید. اگر واقعا معاملات قبلی خود را به خاطر نمیآورید بنابراین چگونه میتوانید از اشتباهاتی که در بعضی از آنها داشتهاید درس بگیرید؟
.
اگر میخواهید معاملهگر موفقی شوید بایستی روند معاملات خود را نیز زیر نظر بگیرید. راحتترین روش برای انجام این کار نیز تهیه یک ژورنال معاملاتی است. یک دفترچه ساده که آمار معاملات، دلایل ورود و خروج از معاملات و سایر اطلاعات مهم را در آن ثبت کنید تا بعدا بتوانید آنها را بازبینی کرده و اشتباهات قبلی خود را بررسی کنید.
.
۵- بیشتر از ۳% ریسک نکنید
یکی از اتفاقات بدی که حین معاملهگری رخ میدهد، معاملات زیانده پیاپی (Losing Streaks) میباشد. بنابراین باید برای آن برنامه داشته باشید. اگر حجم معاملات شما بالا باشد و ۴ زیان پیاپی را تجربه کنید، آسیب جدی به سرمایهتان وارد خواهد شد. بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که حجم معاملات شما با قوانین انتخاب حجم پوزیشن (Position Sizing) مطابقت داشته باشد.
در ستون سمت چپ جدول زیر مشاهده میکنید که اگر ۵ درصد از سرمایه خود را در اثر زیانها از دست بدهید، نهایتا با ۵.۳% سود میتوانید آن را پوشش دهید. اما اگر ریسک را مدیریت نکنید و مثلا ۷۰% از سرمایه خود را از دست بدهید، بایستی با سرمایه باقیمانده خود ۲۳۳% سود کنید تا آن ۷۰% زیان جبران شود.
.
۶- از این شاخه به آن شاخه نپرید
یک تصور اشتباه در بین اکثر معاملهگران تازه کار وجود دارد و آن هم این است که فکر میکنند اگر استراتژی معاملاتیشان یک بار یا نهایتا چند بار منجر به معاملات ناموفق شد بایستی آن را عوض کنند و به سراغ روش دیگری بروند. به همین خاطر است که مدام در گروهها میبینیم که خیلیها دنبال استراتژی معاملاتی هستند. یک روز دنبال پرایس اکشن، یک روز دنبال ایچیموکو و روز دیگری دنبال الیوت و الگوهای هارمونیک و … .
باید باور داشته باشید که هیچ استراتژی معاملاتی وجود ندارد که حتی یک بار هم موقعیت زیانده به شما نشان ندهد.
تغییر مداوم استراتژی معاملاتی یکی از بزرگترین اشتباهاتی است که یک معاملهگر میتواند مرتکب شود. به جای اینکه استراتژی خود را تغییر دهید، بهتر است یاد بگیرید که چگونه با ضررهای مقطعی آن کنار بیایید. یا اینکه یاد بگیرید چگونه ضررها را سریعتر پایان داده و به معاملات سودده اجازه پیشروی بیشتر دهید. این را باید قبول کنید که حتی بهترین معاملهگران نیز ضرر میکنند و همیشه برنده نیستند.
.
۷- چک لیست معاملات داشته باشید
از زمانی که کتاب “جادوگر بازار” اثر مارتی شوارتز را خواندم، همیشه یک چک لیست معاملات روی میز خود دارم. چک لیستها ابزارهایی ایدهآل برای کاهش اشتباهات و داشتن معاملات بهتر هستند. قبل از اینکه دکمه خرید یا فروش را کلیک کنید، باید به چک لیست خود نگاهی بیاندازید و ببینید که این معامله بر اساس قوانین شما هست یا خیر.
.
۸- همه معاملات را از قبل برنامه ریزی کنید
حتی قبل از اینکه از چک لیست استفاده کنید، بایستی معاملات خود را از پیش برنامه ریزی کنید. من هر روز صبح بازار را آنالیز کرده و به دنبال موقعیتهای احتمالی برای آن روز میگردم. هشدارهای قیمتی را تنظیم میکنم، سطوح تکنیکالی را آپدیت میکنم و نهایتا سناریوهای احتمالی پیش رو را بررسی میکنم. سپس به سادگی منتظر میمانم تا ببینم قیمت چکار میکند و آیا شروط لازم بر اساس پلن معاملاتی من شکل میگیرند یا خیر تا بتوانم وارد بازار شوم.
.
۹- مسئولیت معاملاتتان را کاملا به عهده بگیرید
هر اتفاقی که در طی معاملات شما رخ دهد، مسئولیتش به صورت کامل با شماست. بنابراین کارگزارتان، بانکها، گزارشهای اقتصادی، ترامپ یا همسرتان را به خاطر اینکه بازار برخلاف پیشبینی شما حرکت کرده است سرزنش نکنید. تنها کسی که ممکن است نیاز به سرزنش داشته باشد خودتان هستید.
نگرش مسئولیت پذیری نسبت به معاملات باعث قویتر شدن شما در معاملات خواهد شد. چرا که معاملات در کنترل شماست و شما تنها کسی هستید که میتوانید آن را مدیریت کنید. اما سرزنش کردن عوامل بیرونی و نپذیرفتن مسئولیت تنها از شما یک فرد بهانهجو درست میکند که نه مسئولیت کارهای خود را میپذیرد و نه به دنبال اصلاح اشتباهاتش است.
.
۱۰- معاملهگری را برای خودتان جذاب نگه دارید
مهمتر از سرمایه مالی که در اختیار دارید، سرمایه روحی و عاطفی شماست و اگر این سرمایه را از بین ببرید قطعا به زودی تسلیم خواهید شد. اگر در اثر یک اشتباه خود را بیش از حد سرزنش کنید و یا در اثر یک سود بزرگ بیش از حد خوشحال شویم، تعادل روحی و روانی شما بهم خواهد ریخت و بعد از مدت دیگر معاملهگری برای شما جذابیتی ندارد.
.
تکرار اشتباهات مشابه نه تنها باعث ممانعت از پیشرفت شما میشود، بلکه سالیان زیادی سرمایه خود را از دست خواهید داد و نهایتا به ناامیدی خواهید رسید. بنابراین بهتر است به تمام اصولی که در این مطلب گفته شد پایبند بمانید و بگذارید در طی مسیر معاملهگری شما را راهنمایی کنند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.